Laparoskopik Cerrahi Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Laparoskopik Cerrahi Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Laparoskopik Cerrahi, boyutları 1 cm veya daha küçük olan kesilerden borucuklar yerleştirilerek yapılan ameliyatlardır. Açık ameliyatlara göre hem iyileşme hızı hem de kesik büyüklüğü nedeniyle oldukça avantajlı olan bu sistemde minimal invaziv cerrahi yöntemlerinden biridir. Hastalıklar, bu kesilerden girilip tedavi edilir.

Laparoskopi ameliyatının ardından hastanın anestezinin etkisinden çıkması 3-4 saat sürer. Laparoskopi ameliyatında karın içerisi karbondioksit gazı ile doldurulur. Ameliyat sonrasında bu gaz boşaltılsa da bir kısmı karnın içerisinde kalabilir. Operasyonun ardından birkaç gün bu gaz nedeniyle kişi ayağa kalktığında omuzlarında ağrı ve hassasiyet hissedebilir. Ancak bu durum geçicidir, vücut bu gazı yok edecektir.

  • Operasyon sonrası antibiyotik kullanımına ihtiyaç yoktur. Ağrı olduğunda hekimin önerdiği ağrı kesiciyi kullanmak yeterli olur.
  • Dikişler yapıştırmalı ya da gizli dikiş olarak uygulanacağı için alınmasına gerek kalmaz, kendiliğinden erir. Dikişlerin kaşınması iyileşmenin belirtisidir.
  • Kesi yerlerinde morarma olabilir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.
  • Kesi izleri genellikle 1-2 ay içinde fark edilmeyecek hale gelir.
  • Kesi yerlerindeki bandajlar 48 saat sonra çıkarılabilir. Ancak kanama veya sıvı gelmesi varsa yeniden bandajlanabilir. Kesi yerinden açık kırmızı renkte sıvının gelmesi normaldir. Ancak iltihaplı, sarı renkte, pis kokulu sıvının gelmesi halinde doktora başvurulmalıdır.
  • Operasyon sonrası ilk 12 saat su, meyve suyu, ayran gibi sıvı gıdalar alınmalıdır. Bulantı ve kusma yoksa katı gıdalara geçilebilir. Bulantı, kusma ya da karında şişlik varsa doktora haber verilmelidir.
  • Ameliyattan 48 saat sonra kesiler korunarak duş alınabilir. Ancak çok sıcak suya, sauna veya havuza girilmemelidir.
- Operasyon sonrası antibiyotik kullanımına ihtiyaç yoktur. Ağrı olduğunda hekimin önerdiği ağrı kesiciyi kullanmak yeterli olur. - Dikişler yapıştırmalı ya da gizli dikiş olarak uygulanacağı için alınmasına gerek kalmaz, kendiliğinden erir. Dikişlerin kaşınması iyileşmenin belirtisidir. - Kesi yerlerinde morarma olabilir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. - Kesi izleri genellikle 1-2 ay içinde fark edilmeyecek hale gelir. - Kesi yerlerindeki bandajlar 48 saat sonra çıkarılabilir. Ancak kanama veya sıvı gelmesi varsa yeniden bandajlanabilir. Kesi yerinden açık kırmızı renkte sıvının gelmesi normaldir. Ancak iltihaplı, sarı renkte, pis kokulu sıvının gelmesi halinde doktora başvurulmalıdır. - Operasyon sonrası ilk 12 saat su, meyve suyu, ayran gibi sıvı gıdalar alınmalıdır. Bulantı ve kusma yoksa katı gıdalara geçilebilir. Bulantı, kusma ya da karında şişlik varsa doktora haber verilmelidir. - Ameliyattan 48 saat sonra kesiler korunarak duş alınabilir. Ancak çok sıcak suya, sauna veya havuza girilmemelidir.

Bize Ulaşın

Doktorlarımız

Blog

 Sizi Arayalım